fredag 25 mars 2011

Dajmtårta

Mannen bad mig göra en dajmtårta i lördags. Vips kom kameran fram och jag tänkte på bloggen!

Dajmtårta à la Wailet

Botten:3 ägg (äggvitorna)
            1,5 dl strösocker
            1,5 dl (100 gr) sötmandel
Parfait: 3 dl grädde
             1 dl strösocker
             1 dubbel dajm
              3 äggulor (se botten)

Så här gör du:
1. Sätt på ugnen 175 grader
2. Separera äggulorna och äggvitorna. Hittills har jag knäckt äggen på mitten och hällt äggullan fram och tillbaka över ett glas så att äggvitan rinner neg i glaset. Äggulan sparar Du till parfaiten.
3. Vispa äggulorna till hårt skum

4. Mal sötmandel
5. Blanda malen sötmandel med 1,5 dl socker
6. Rör ner blandningen i äggvitorna.
7. Grädda i pajform med löstagbar kant i ca 20 minuter

ogräddad
8. Låt kallna

9. När bottnen kallnat gå över till att göra parfaiten
10. Vispa 3 äggulor med 1 dl socker
11. Vispa 3 dl grädde
12. Rör ner grädden i äggsmeten (försiktigt)
13. Krossa 1 dubbeldajm och blanda försiktigt ner i smeten.
14. Bred parfaiten över mandelbottnen.
15 Täck med gladpack.
16. Ställ in i frysen - låt stå i minst 4 timmar

Tag ut dajmtårtan 10 minuter före servering.

Tyvärr har jag ingen bild på det färdiga resultatet. Vi med middagsgäster åt den med god smak.

1 kommentar: